Skip to content Skip to footer

El Mangostà: Beneficis per a la salut i utilitzacions culinàries

Els superaliments estan a l’ordre del dia i cada vegada ens envaeixen més opcions noves que incorporar a la nostra dieta gràcies a les seves potentíssimes propietats: quinoa, llavors de xia, moringes, nabius… I ara el mangostà, una fruita encara poc habitual entre les nostres opcions culinàries, però que cada cop guanya més adeptes pels seus múltiples beneficis.

El mangostà, també coneguda com la “Reina de les fruites”, és originària del sud-est asiàtic i és valorada pel seu sabor dolç i refrescant així com pels seus beneficis per a la salut. Aquesta fruita és coneguda per la seva carn blanca, sucosa i delicada, envoltada per una pell dura i porpra. A més a més, també es pot utilitzar per a diverses finalitats culinàries, des de sucs i gelats fins a plats salats. En aquest article, explorarem els diversos beneficis per a la salut del mangostà, així com les seves utilitzacions culinàries.

Beneficis per a la salut del mangostà

  1. Potencial anticancerigen: El mangostà conté compostos fitoquímics com ara les xantones que han demostrat tenir propietats anticancerígenes.
  2. Propietats antioxidants: El mangostà és una excel·lent font d’antioxidants que ajuden a prevenir l’estrès oxidatiu i el dany cel·lular associat a nombroses malalties.
  3. Antiinflamatori natural: El mangostà té propietats antiinflamatòries naturals que poden ajudar a reduir la inflamació associada a malalties com ara l’artritis i altres trastorns inflamatoris.
  4. Millora la digestió: El mangostà conté fibra que ajuda a millorar la digestió i a prevenir problemes com ara la constipació.
  5. Ajuda a mantenir una pell saludable: El mangostà és ric en vitamina C, un nutrient clau que ajuda a mantenir la pell saludable i radiant.

Utilitzacions culinàries del mangostà

  1. En sucs i batuts: El mangostà es pot utilitzar per fer sucs i batuts refrescants.
  2. En postres: La carn dolça i lleugerament àcida del mangostà és perfecta per a la preparació de postres com ara gelats, pastissos i macedònies de fruita.
  3. En plats salats: El mangostà també es pot utilitzar en plats salats com ara amanides, salses i guisats per afegir un toc dolç i lleugerament àcid.
  4. Com a complement alimentari: El mangostà es pot trobar en forma de complement alimentari en càpsules o pols per als qui desitgin gaudir dels seus beneficis per a la salut sense haver de menjar la fruita en si.

Si el que busquem és incloure el mangostà entre les nostres begudes habituals és molt més fàcil, i és que hi ha moltes opcions de sucs détox que podem adquirir físicament i en línia en botigues biològiques.