Skip to content Skip to footer

La UE prohibeix envasos d’un sol ús en fruites i verdures

El Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat a un acord preliminar per intentar reduir la contaminació al voltant de la circulació d’envasos de plàstic als supermercats.

La idea és que aquests envasos siguin més segurs i sostenibles, a més de reciclables. A més, la Unió Europea també té la intenció d’insistir a introduir una prohibició de l’ús dels anomenats productes químics persistents, PFAS, en contacte freqüent amb alguns d’aquests productes.

La Unió Europea ha aprovat una prohibició de fer servir plàstics d’un sol ús en molts productes quotidians. Les mesures clau inclouen:

  1. Es prohibirà el plàstic d’un sol ús per a fruites i verdures fresques per tal de reduir l’ús excessiu d’envasos.
  2. La mesura també repercutirà en els envasos de cafeteries i fomentarà l’ús d’alternatives més respectuoses amb el medi ambient.
  3. A més, s’eliminaran les salses d’un sol ús, cosa que ajudarà a reduir els residus plàstics a la indústria alimentària.

Quina serà la nova reglamentació sobre l’ús de plàstics en fruites i verdures?

Les lleis i regles sobre la recol·lecció d’embalatge i empaquetatge estan considerant un cicle de vida complet de l’empaquetatge. L’objectiu és intentar reduir, reutilitzar i reutilitzar en un cicle de contenidor per augmentar la seguretat reduint la presència de substàncies nocives.

Cada europeu genera gairebé 190 quilos de residus d’envasos cada any i s’espera que aquesta xifra augmenti 209 quilos el 2030 sense mesures addicionals.

L’acord estableix els objectius següents: la reducció d’envasos en un 5% de cara a l’any 2030, d’un 10% per al 2035 i d’un 15% per a l’any 2040. A més, exigeix ​​als països de la UE que redueixin, a particular, la quantitat de residus d’envasos de plàstic. Per exemple, els formats d’envàs d’un sol ús quedaran prohibits a partir de l’1 de gener de l’any 2030.

Entre ells s’inclouen envasos per a fruites i verdures fresques i crues, envasos per a aliments i begudes envasats i consumits en cafeteries i restaurants, porcions individuals de condiments, salses, nata o sucre, microcontenidors per a articles de tocador o maletes d’aeroport. També es prohibiran les bosses de plàstic molt lleugeres, llevat de motius d’higiene.

L’acord no només treballa per reduir la contaminació, sinó també per protegir la salut dels consumidors en prohibir l’ús de substàncies químiques permanents o persistents, substàncies perfluorollogades i polifluorollogades o PFAS en envasos en contacte amb aliments.

L’acord també inclou l’objectiu de convertir el 10% dels envasos utilitzats a les ampolles de begudes alcohòliques i no alcohòliques en envasos reutilitzables. No obstant això, els estats membres tenen una excepció de cinc anys per assolir aquest objectiu en determinades circumstàncies.

En resum, la UE ha prohibit fer servir plàstics d’un sol ús en diversos productes per promoure pràctiques més verdes i avançar cap a una societat més conscient de les seves accions.